Jämthunden

Ja, jag erkänner. Jag är frälst i dessa hundar. Helt klart är jag ganska partisk då jag är uppvuxen med jämthundar, men för mig finns ingen ståtligare eller finare hundras. Jämthunden är en svensk nationalras och har en spännande och dramatisk historia. Jämtlands landskapsvapen bygger på ett landskapsigill från 1635 och den visar en spetshund som skäller älg. Det finns bevis för att spetshundar har använts sedan stenåldern och troligen ännu längre tillbaka.


Fajta som tonåring


Idag är jämthunden
en av Sveriges största raser, om jag inte minns fel så hamnade Jämthunden på tredje plats på SKK: s lista över Sveriges vanligaste hundraser. Få känner dock till att Jämthunden var nära utrotning i 1900-talets början, botten nåddes vid 1940. Detta berodde i stort på att SKK ansåg att Gråhunden och Jämthunden var samma ras och rastandarden utgick ifrån Gråhundens mindre mått.  Dessutom rådde det en mindre förvirring bland hundägarna då författare och hundkännare skrev i olika böcker och tidskrifter att "Jemthunden är den mindre formen" vilket naturligtvis inte stämde. Det beslutades av dessa män, Jägmästare Samzelius, bankkamrer Sahlin och norrmannen Backe att man skulle gynna den mindre typen då den större ansågs "trög, ointelligent och föga jaktduglig. Detta medförde att Jämthunden  ca. 1940 var nära utrotning.  Dödsdomen tycktes vara uttalad för den gamla sorten (som Jämthunden också kallades). Men i Jämtländska och Härjedalska skogs- och fjällbygder fanns det fortfarande kvar hundar av denna ras.  


Fajta som vuxen

År 1929 återvände den Jämtländska författaren Aksel Lindström efter några år i Alaska. Där hade han korsat landet med hundspann och lärt sig att uppskatta draghundarna mycket.  Han mindes de stora hundarna hemma på gårdarna i Jämtland och planerade att sätta upp ett spann hemma. När han kom hem upptäckte han dock att denna hund som dominerat i skogsbygderna under hans barndom nästan hade försvunnit. De hundar hann fann var nästan alla i händerna på gamla älg- och björnjägare som envist hållit fast vid den stora "björnhundstypen". Hans intresse för vildmarksliv kombinerat med en stark känsla för sitt landskaps kännetecken bidrog till hans engagemang för Jämthundens räddning.  Aksel Lindström satte mycket riktigt upp ett hundspann av jämthundar och med dessa deltog han bland annat i finska vinterkriget.  


Faijta som liten
Aksel skrev en larmrapport om Jämthunden eller "Björnhunden" som han valde att kalla rasen som publicerades i Svenska Dagbladet 1942. Redaktören för jakt- och hundfrågor var greve Björn von Rosen och han blev intresserad av framförallt bildmaterialet som visade en mycket större och kraftigare spetshund än den internationellt erkända gråhunden.  Von Rosen kastade sig själv in i debatten, han hänvisade till Aksel Lindström men även till de älghundintresserade jämtarna som sedan länge opponerat sig mot att Jämthunden inte var en egen ras. En livlig debatt sattes igång. Till sist satte sig von Rosen på tåget och åkte upp till Jämtland och till Aksel Lindström. På tågstationen möttes han av Aksel som hade med sig en Jämthund. Von Rosen fick den omedelbara känslan att Gråhunden och Jämthunden omöjligt kunde vara varianter av samma ras.  Även tidskriften Jaktmarker och Fiskevattens dåvarande redaktör B.O. Jahnsson engagerade sig i debatten.  

SKK gav dock inte vika förrän en oväntad hjälp kom ifrån Armehundväsendet i Sollefteå. Där hade de beslutat sig för att börja föda upp Jämthundar som draghundar då dessa var både starkare och uthålligare än Schäfern. Detta medförde att SKK kunde godkänna Jämthunden som egen ras eftersom Armehundväsendet skulle lägga upp en rationell Jämthundsavel där den mindre rasen (Gråhund) ej skulle ingå. Slutligen godtogs Jämthunden som egen ras 1946 och fick en egen rastandard.

(Denna information är hämtad från Svenska Älghundklubbens bok "Älghundar och Älghundsklubbar under 100 år" samt ur en gammal artikel ur Jaktjournalen från 1996 då jämthunden fyllde 50år.)  

Här är en länk till Aksel Lindströms egna ord om Jämthunden, bara sex år sedan rasen blivit godkänd. Aksel Lindström om Jämthunden

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s