Fågeljaktspremiären -07

Hittade denna text i mitt "arkiv". Ska bara tillägga att jag haft många fina jaktdagar med Bitzi sedan dess och fågeljakten med trädskällare är en favorit. Helt underbart att bara få vara ute själv med hund och bössa.Blir det en fågel i backen så är det lätt att stoppa den i säcken och fortsätta. Det är ju inte lika enkelt då det är älg det handlar om. Jag har nu en egen finskspets Dajna som ska jagas in i höst.

Fågeljaktspremiär

 

Jag och Nils har som tradition att följas och jaga den 25 september, det heliga datum då fågeljakten börjar. I år hade vi planerat att åka upp till Nils jaktmarker på lördagsmorgonen och sedan sova över där i en liten koja. Men på fredagskvällen så hörde vi på radion att det vankades kraftig vind på lördagen, och vid blåsväder brukar det sällan gå bra att jaga fågel. Nils blev då sugen på att istället följa med ut på björnjakt. Själv hade jag plockat en del svartvinbär och kokat gelé och saft så köket såg ut som en röra. Så jag tänkte att jag kanske borde göra ett ryck med städningen då det ändå såg ut att bli dåligt väder.  

Men tidigt på lördagsmorgonen då Nils steg upp tittade jag ut genom fönstret och det var så gott som vindstilla. Nils for iväg till björnjakten och kvar var jag och städningen. Jag rynkade på näsan åt röran och tog med mig Bitzi och Berettan och for till mina hemmamarker istället.

 Så fort jag släppt henne drog hon iväg som ett skott och var borta länge. Tillslut kom hon ändå tillbaka och for ut på en ny sökrunda. Efter en stund hörde jag henne skälla någon kilometer bort. Jag började gå dit och när jag närmade mig ståndskallet flög det upp tjädrar åt alla håll och kanter. Jag höll andan då Bitzi tystnade men strax började hon skälla igen. Sakta smög jag framåt och tillslut fick jag syn på en tjäderhöna som satt sig i topp och under trädet skällde Bitzi för fullt. Avståndet var mer än 50 meter, om jag lånat Tikkan skulle jag ha kunnat skjuta fågeln men att skjuta med hagel på det hållet var bara att glömma. Jag drog mig sakta bakåt för att börja ansmygningen från ett annat håll då plötsligt en tjäder flög upp bredvid mig och jag såg hönan som Bitzi skällde på lyfte och for iväg.

Bitzi kom förbi mig innan hon for ut på en ny sväng, det var riktigt som om hon ville kolla vad jag hade för mig egentligen. Det dröjde dock inte länge förrän jag hörde henne skälla igen. Hon skallade på riktigt bra, ett tecken på att hon såg fågeln i trädet. Jag påbörjade en ny ansmygning och tillsist såg jag Bitzi under ett träd en bit bort, svansen gick som en propeller på henne. Jag kröp lite längre fram och tillslut fick jag syn på en tjäderhöna som satt ganska långt ner på granen. Skottet gick av och med en duns for tjäderhönan i backen. Både Bitzi och jag var överlyckliga, första tjädern för säsongen! Jag lät henne rycka ett par fjädrar och sedan gav jag henne en gobit och klappade om henne.  

Den nya bördan i ryggsäcken var lätt att bära. Jag hann gå en bit till innan jag hörde hur Bitzi skällde till och sedan det vinande ljudet tjäderns vingar. Tjäderhönan slog fast inte långt ifrån mig och jag såg henne där hon satt. Snart var Bitzi framme och började skälla under trädet. Jag lät henne skälla en stund innan jag sakta smög fram och fällde den andra tjädern för dagen. Sedan tog jag mig en liten paus innan jag fortsatte att gå. På håll hörde jag hör några fåglar flög upp och på nytt började Bitzi att skälla. Hon hann inte skälla länge förrän det åter flaxade till och hon blev tyst. Jag stannade och trodde att det var fågeln hon skällt som flugit iväg, men hon tog upp skallet på nytt. Efter en ganska lång ansmygning i besvärlig terräng fick jag syn på ett en tjädersiluett i trädet som hon skällde på. Jag lyfte bössan och tog sikte. Tuppen for i backen och Bitzi var genast på den. Det var ingen gammtupp jag sedan lyfte upp men hyfsat stor ändå för att vara en fågel ur åretskull. Klockan var strax efter elva på förmiddagen och blåsten började ta till. Jag beslöt att det fick räcka för dagen och kopplade Bitzi som trots att hon inte är i toppform verkade besviken att måsta avsluta årets första jaktdag.

  

Fågeljakten är en riktig höjdare och jag är enormt sugen på att skaffa en egen finskspets framöver.

Nästa vecka börjar älgjakten…

Hösten är som sagt underbar!  

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s