Tibast

Ja, nu blommar tibasten som vi har på gårn´. Den slog ut så sent som igår. När vi var små kom ofta pappa hem med en blommande tibastkvist till mamma på våren, då visste vi att det verkligen var vår!

Tibast är en buskväxt som blommar tidigt på våren. Blommorna sitter direkt på stammen och är oftast lila eller rosa. Den är tämligen sällsynt i det vilda och är fridlyst i flera län.  Bladen liknar lagerblad och kommer efter blommningen. På hösten hittar man klarröda bär där blommorna suttit. De är dock inte ätliga eftersom tibast är väldigt giftig. Förtäring av bären kan orsaka blåsor i munnen, kraftig brännande smärta, diarré och magsmärta. I vissa fall kan förtäring leda till medvetslöshet och njurskador.  Även barken och växtsaften är giftig. Så denna växt är vacker, men farlig.

1 tanke på “Tibast

  1. Hej! Vilka fina bilder på tibast! Jag skriver en text som delvis handlar om tibast och skulle behöva veta i vilken månad bären mognar. Har bara hittat att det är ”på hösten”. Vet du mer exakt när bären kommer? Mvh Linnea

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s