Björntest i Nordmaling

Idag var vi några stycken som följdes till Mullsjö, Nordmaling för att testa hundarna på permobilbjörnen. Jag och Nils åkte en bil och med oss hade vi Stalo och Ingo. Permobilbjörnen finns hos och är gjord av Kennet Jonsson och han tar emot jägare som får pröva att släppa hundarna på "låtsasbjörnen". Hunden bedöms efter fyra moment; jaktlust/självständighet, skärpa/försvarsvilja, skall och lydnad. Poäng för godkänt är 25 och maxpoäng är 45. 

Det första som gjordes var att bestämma vindriktningen, sedan fick hundföraren gå emot björnen i rätt vind. Björnen stod skymd i ett buskage och när hunden markerade att den sett/känt björnen skulle den kopplas loss. Hundägaren skulle då gå tillbaka och lämna hunden ensam med björnen.


Klövkampens Stalo och Björnen

 Stalo var faktiskt riktigt duktig och skallade på bra. Han visade respekt för björnen men var inte rädd. Inkallningen satt som en klocka och han klarade provet med "mycket bra" resultat så Nils fick med sig ett intyg hem.  Ingo var på björnen som en tok först, han morrade och skällde och höll sig hela tiden framför björnen. Han bet till och med björnen två gånger i nosen. Ingo var väldigt aggressiv men efter en liten stund så slutade Ingo att bry sig om björnen. Provledaren sa att han aldrig sett en hund bita permobjörnen eller att han sett en hund som så tydligt  genomskådat det hela. Han sa att Ingo hade otrolig rovdjurskärpa men helt enkelt hade insett att det där inte var en riktig björn.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s