Pälanne

Detta inlägg tillägnar jag Pälanne, som är av stor betydelse i vår familj. Kanske speciellt pappa har potatislandet under sina vingar och sedan vi kunde gå har vi fått hjälpa till. Från det att snön smälter bort och tills hösten kommer, pratar vi pären och potatisland vid varje tidsdagsmiddag. Hur mycket sättspären vi har, hur stort landet ska vara, hur många hinkar sättspären vi har satt, behövs det mera gödsel?, ska pälanne köras på?, hur mycket regn det kommit, hur mycket pärkåln´ har vuxit, är det torrt i pälanne månntro? Hur ser nypären ut? O.s.v. innan den stora pärupptagningen börjar närma sig.

Det hålls stenkoll på vilka i byn som börjat ta upp pären eller inte och sist kan man inte va! När dagen kommer så samlas alla i familjen som kan och hjälps åt. Ryggen kan värka ett par dagar när det hela är över men vi har det ändå rätt lättsamt eftersom vi använder ”pärsprättarn” och slipper handgräva. Men i det lilla land och jag och Nils har själva hemma hos oss så är det till att gräva för hand. Jag tycker att det är hejdlöst roligt att kasta mask på Lillemor, och jag och Nils tävlar alltid om vem som hittar störst potatis. Så vi har mycket kul i potatislandet också, och det är ju guldvärt att ha egen potatis.

 (Ni får ursäkta de slarviga stavfelen…slinter på tangenterna ibland och detta är ju mitt första försök i Windows Movie Maker)

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s