Louise Håkansson

Namn: Anna Carolina Louise Håkansson
Ålder: 24år,  2 dec 1985
Bor: På Egen liten gård ,Mörkaveka ca 2,5 mil NO från Halmstad, halland
Familj: Mor och Far 4 syskon 3 hundar 1 pojkvän
Sysselsättning: Projektledare/ arbetsledare på ett rörföretag i Hlamstad

Hur skulle du beskriva dig själv?
Glad nästan jämt, disiplinerad, ganska omtänksam

När och varför började du jaga?
När jag var 14…10 år sen nu. För att det var ganska naturligt. Alla i min familj utom mellanbror har jägarexamen samt att hela släkten jagar. Var väl med på första älgjakten som beskådare vid fem årsålder. 

Kan du förklara varför jakt är så fängslande?
Ja för det första älskar jag skog och mark bara gå tänka på ingenting alls,speciellt i mitt jobb som man har tusen trådar att reda ut,det blir som att rensa hjärnan. Har du då hunn vid din sida och geväret i hand så blir det dessutom spännande. Vad kommer hända idag?? kommer vi lyckas?? många gånger kommer man hem och har ingenting med sig och andra gånger kommer man hem med ett stort leende.

Att släppa hunden och vänta på upptag som plötsligt kommer, och plötsligt går emot dig och du börja höra djuret. kommer det inom håll? är det rätt djur? och den tiodels sekund eller minuter detta tar då hjärtat pumpar på som ett ånglok tills du i huvudet bestämmer dig och trycker av. allt tyst efter skott då kommer ovissheten i en liten stund..hur gick det där… det gick då kommer värmen och glädjen och denna känsla inträffar varje gång, därför är det fängslande.

Vad/vilka är din favoritjakt respektive drömjakt?

Jag älskar drevjakt med hund speciellt klövvilt … men en klar favorit är en bra rävhund som driver en bra buktande räv kanske får avsluta det hela med att spränga räven.
 
mina drömjakter är många men Ibex i Kazakstan hade ju inte varit fel, björn,varg och vildsvin i ryssland, Afrika (varje jägares dröm), Björn, moose och elk i Nordamerika.
nä jag kan inte bestämma mig.
Vad har du i vapengarderoben?
1 tikka 612 S kal.12 med tillhörande
kombi pipa kal.12 X 7×57 leupold 1×4 25 
1 sauer classic 6,5×55 med ett Ziess 3×12 56 jagas på drev med öppna riktmedel blaser original.
1 remington five 22 lr för övning och skator=)
1 husqvarna 1600 30-06

Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills).

 Har rätt många där med men det måste nästan vara när jag skjöt varg i Estland.
Jag bokade en resa själv för ingen var sugen på att följa med. Kom med i ett resesällskap med 5 gubbar varav yngst 35 och dessutom var de från kalmar. Jag fann mig snabbt tillrätta och blev behandlad som en prinsessa både av värdfolket samt dessa coolingar till sällskap.
Första kvällen fick vi middag i salongen i källaren och på golvet ligger en varg som mattmontage. Jag tittar på den med stora ögon och frågar direkt värden ifall detta var något vi fick skjuta under vår vistelse i Estland som har ett rätt gott bestånd av björn, lo och varg. Dessutom älg och gris. Värden, en 60 årig man som jobbar som yrkesjägare, svarar till mig:
  -Javisst lilla du, klart du ska skjuta om du ser varg men detta kommer inte att ske, jag har under 45 år som jägare och 30 år proffessionell jägare skjutit två.. och det är mycket. Men kommer det skjut!!
  -Japp svarade jag och slog drömmarna ur hågen och tänkte inte mer på det.
 
Mina resekamrater kom som sagt ifrån Kalmar och förutom att dem pratar konstigt hade de aldrig skjutit gris och det var därför de åkt på resan… jag och andra sidan som har detta vilt som vardag ville skjuta mig en rejäl älgtjur för det finns det dåligt om i Halland.
 
Därför blev vi posterade i helt olika marker. Jakten skedde genom smyg och vakjakt. De två första dagarna hände ingenting. Vi gick vid fyra på eftermiddagen och kom hem vid halv 12 på natten. Sen sov man till nio. Både jag och mina resekompisar var tydligen morgonpigga och ville ha ut mer av dagarna så vi köpte till en jakt på morgonen därpå .. detta innebar att vi gick upp vid fyra på morgonen, alla de andra åkte ut mot åkrarna jag åkte mot skogen med en ensam guide. När vi smög ut i vad man ska likna vid en igensatt gammal gigantisk åker med träda, olika stora tallar det största på 5-6 m och minsta en tvärhand hög, skrämde vi iväg ett gäng rådjur. Det var också lovigt att skjuta men dimman låg tät och innan min bössa lämnat axeln var de borta. Vi gick och vi gick tillslut stannade vi upp. Guiden pekade mot en rätt stor tall. Där ska vi sitta. Kändes sådär för jag har nog byggt bättre träkojor när själv när jag var liten men men…
 
Vi hade suttit i ca fem minuter då det börjar knaka och  bakom mig stiger en liten pinntjur ut… Guiden viskar upphetsat – skjut!
Jag var inte sugen på att lägga ner pengar på en sketen pinntjur,det kan jag skjuta i halland, så jag avstod från och följde den med blicken istället. Plötsligt fick älgen något i näsan vände tvärt och rusade därifrån. Lögn att det var vi som stött han. Vi satt med vinden helt rätt till förhållande till älgen. Guiden satt och tittade långt efter tjuren och jag med. Då får jag se något vitt i ögonvrån… hjort..nä inte här… jag tittade ytterligare VARG!!!
Jag får upp bössan innan guiden ser. De är två stycken en mindre och större som kommer i galopp. Jag visslar för jag inser att jag måste få stopp på dem snabbt innan dem är borta igen, den store stannar tvärt. Skottet går och guiden sitter och skakar … nu ser han förödelsen. Vargen ligger. Jag plockade av kikarsiktet och hoppar ner guiden kommer efter . Cigarett i munnen som skakar så askan flyger och sin kombi i andra handen laddad och beredd. När jag kommer fram de sjuttio meter som avståndet var ligger det en väldigt stor varg och tittar på mig… skottet var perfekt genom hjärta/lungor men han fick en salva till för sluta sina gula ögon.
Då börjar gúiden ringa runt. Jag förstod inte ett ord va han sa . Men innan vi har hunnit lämna brottsplatsen är halva byn där och tar foton och min värd kramar mig gång på gång .. my lucky girl … you shoot a wolf… i can´t belive it… my lucky girl. 
Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare?
Jag tycker att en bra jägare skall ensam kunna sköta sin jakt. Från hund, vilt, eftersök, träningsskytte, slakta ,stycka ta kloka och förnuftiga beslut om något oförutsatt händer och givetvis respektera djur och natur.

Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare? 

Jag upplever inte det så mycket annorlunda direkt, Varenda ny jakt jag kommer till tittar Gubbarna/grabbarna till lite extra och det snackas en del men oftast när dagen är slut och det enda skjutna vilt som ligger (hänt väldigt ofta) ligger för mina fötter brukar tystheten förvandlas till beundran i vissa fall avensjuka. jag själv håller oftast låg profil från början till slut …lugnast så.
Nämn tre saker som du inte skulle vilja vara utan i skogen.
kniven, hunden, geväret

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s