Älgstek

Det finns tusen olika sätt att tillaga en älgstek och det här är ett. Lika gott som enkelt. För att få den där perfekta saftigheten på köttet så tycker jag att det bästa sättet är att använda stektermometer.

Ingredienser:
Älgstek 500g-800g
Grillkrydda
Viltkryddor (timjan, rosmarin, enbär m.m.)
Flytande honung ca 2-3msk

Stryk på honungen och gnid in kryddorna på alla sidor på den tinade stekbiten.  Lägg den i en ugnsäkerform och stick in stektermometern i det tjockaste partiet. Låt stå i ugnen i 150 grader tills stektermometern visar 65 grader, tar olika tid beroende på hur stor stekbiten är men ungefär 3-4 timmar. Det går bra med en halvtinad stek också, men tänk på att den ska vara tillräckligt tinad för att man ska kunna sticka in stektermometern och att det tar längre tid. Låt kallna och skär sedan upp i tunna skivor. Servera med grönsallad och potatisgratäng. Tips, om man istället gör klyftpotatis eller dylikt som tillbehör kan man använda en del av skyn som blir kvar i ungsformen till att smaksätta en sås med. Men ta inte så mycket, annars kan såsen bli för salt.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s