Enbärsdricka

Jag och Nils bestämde oss för att göra en laddning med enbärsdricka i helgen. Ända sen jag var liten har vi druckit endricka (vi brukar säga endricka) hemma hos farmor, framför allt på jul. Vi älskade det när vi var små. De senaste åren är det farbror Svenne som varit drickmakare och det är av honom som vi fått receptet. Nils tycker väldigt mycket om endricka och det är en höjdpunkt när vi hälsar på hos farmor och Svenne plockar fram ”dunken”. Enedricka är verkligen en bra törstsläckare som dessutom är gott och enkelt att göra. Jag tycker att det passar bra att bjuda på till viltkött.

Recept på ca. 15l enbärsdricka
1 full plastkasse med enris (kom ihåg att ta med mindre grenar och helst enbär, inte bara barr eftersom det är barken och bären som ger mest smak)
Ca. 20l vatten (ryms ej fullt 20 liter i grytan pga enriset)
25g jäst
Ca. 15dl socker

Gör så här:
Skölj enriset. Lägg det sedan i en stor gryta och fyll på med vatten. Låt koka upp och sedan sjuda i minst en timme på svag värme. Sila sedan drickan i en behållare som är tillräckligt stor (själva använde vi oss av en 20 liters mjölkhink och en fin sil). Tillsätt sockret, ungefär 1dl socker/ liter vätska. Lättast är att mäta/uppskatta mängden vätska när man silat den i den nya behållaren. Rör om så att sockret löses upp och låt sedan svalna. Lättast är att ställa ut behållaren med drickan så svalnar den snabbare. När drycken är mellan 35-37/grader är det dags att tillsätta jästen. Ta upp lite av vätskan i en mugg eller liknande och lös upp jästen i den innan den hälls i den stora behållaren. Låt stå i rumstemperatur ungefär två timmar så att jäsningsprocessen kommer igång innan drycken hälls upp i flaskor. När ni slår upp den i flaskor så sila en gång till om det behövs. När drycken hällts upp brukar vi ställa den svalt (i potatiskällaren). Om man låter drycken stå för varmt och för länge så kan den bli rent explosiv! Drycken kan börja avnjutas efter 3-4 dygn, men kom ihåg att förvara flaskorna svalt! Det är inte det enklaste att få till den rätta jäsningen på drycken, det är det som är det svåra. Ett bra tips är att hålla till ovanför diskhon när en flaska med endricka ska öppnas.

7 tankar på “Enbärsdricka

  1. Tack för reseptet… , passade på att ta enris till enbärsdricka när jag tog en promenad mä hundarna . effter sjökanten är dä gött om en , fint att gå längs sjökanten då isen är frösen.
    mvh björn i brevik i grythyttan

  2. Pingback: Endricka.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s