Fjälljakten

Småviltsjakten i den svenska fjällvärlden får även fortsättningsvis vara öppen för alla EU-medborgare. Riksdagen röstade med en rösts övervikt ned ett förslag att återgå till den ordning som gällde före 2007. Våren 2007 ändrade regeringen reglerna, vilket öppnade jaktmarkerna i fjällvärlden för alla EU-medborgare. Enligt oppositionen, inklusive SD, har detta utgjort ett stort hot inte bara mot jakten utan mot hela den svenska fjällvärlden.

Kort fakta för er som inte är insatta:
Omröstningen gällde en föreslagen regeländring för småviltsjakt i de svenska fjällen. Sedan 2007 är sådan jakt öppen för EU-medborgare. Tidigare var jakten bara öppen för svenskar. Enligt regeringen är de nya reglerna nödvändiga eftersom de gamla var ett handelshinder gentemot andra EU-medborgare. Oppositionen vill däremot ändra regelverket till hur det var före 2007. Motiveringen är bland annat att det varit dåligt för bland annat jaktturistnäringen, jaktupplevelsen och rennäringen. Källa: TT

Detta var verkligen inget som gladde oss här hemma idag. Speciellt inte när man läser om att det blivit fel med ”kvittningen”, röstningsfiasko och den ytterst lilla marginal som oppositionen förlorade med. Vi som bor i fjällkommuner har ju själva sett vilka konsekvenser den så kallade fria fjälljakten har fått. Det finns ingen som kontrollerar avskjutningen eller ens vad som skjuts eller hur många jägare som vistas på fjället samtidigt. Även om det är tänkt att jakttrycket på områdena ska regleras av bland annat jaktkortsförsäljningen. Många av de utländska jägare som kommer hit saknar kunskap om vad de får skjuta, hur mycket och en del av dem bryr sig säkert inte heller. Bara de får använda bössan. Jag har själv hittat skjutna sparvar och andra småfåglar nertrampade i fjällmyrarna efter deras framfart. Naturligtvis finns det seriösa och duktiga jägare från utlandet också, likaväl som det finns oseriösa svenska jägare. Men det skulle gynna både vi ortsbor, övriga svenskar och de utländska jaktturisterna om de gamla reglerna och guidetvång infördes. Upplevelsen skulle bli bättre, det skulle skapa arbetstillfällen, rätt djur och mängd skulle skjutas och det skulle inte vara för många jägare på en och samma plats. Men framförallt skulle det gynna vår sköra fjällnatur och dess vilt som nu överexploateras. Dessutom tycker jag att svenska jägare ska ha förtur till jakt i vårt eget land. Men nu gick förslaget tyvärr inte igenom och vad jag förstått dröjer det minst ett år innan frågan kan dryftas igen…Vad är era åsikter gällande fjälljakten?

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s