Maskjägare

En vetrinär letar efter Dvärgbandmask Foto Erik Ågren / SVA letar efter Dvärgbandmask Foto Erik Ågren / SVA 
Foto Erik Ågren / SVA

I samband med att den första dvärgbandmasken upptäcktes nu i vinter togs det upp till diskussion av Tv4: s morgonpanel. Jag minns inte ordagrant vad denna panel sa men slutkontentan var att de tyckte att det var bra att ”jägarna fick något annat än varg att jaga” och att ”nu får de ju faktiskt en anledning att skjuta fler rävar och ytterligare ett byte, nämligen maskar!”.  Sedan skrockade de gott och bytte ämne. Detta gjorde mig faktiskt upprörd hela morgonen. Dessa tyckarmänniskor hade helt uppenbarligen ingen aning om vad de pratade om eller hur mycket nytta jägarna faktiskt gör.

För det första så är jag helt övertygad om att den som vet vad en spridning av dvärgbandmasken innebär inte vill ha den i våra skogar. I Mellaneuropa är parasiten vanlig, upp till var tredje räv är bärare och masken går inte att utrota. I alpländerna varnas allmänheten för att plocka bär eller svamp för att inte riskera att smittas. Dvärgbandmasken är specialiserad på hunddjur och använder bland annat möss och människor som mellanvärdar. Ett smittat djur sprider maskens ägg via sin avföring och äggen överlever länge i omgivningen. Människor smittas genom att vi får i oss ägg via bär och svamp som vi plockar eller ägg som fastnat i pälsen på lösspringande husdjur såsom hund och katt.
   Hos människor kan det ta det mellan 5-15 år att utveckla symptom på smitta. Dvärgbandmasken orsakar blåsor på olika organ, bland annat levern. Man blir tvungen till livslång antiparasitbehandling och det är inte säkert att man överlever. Med en allmän spridning av dvärgbandmask kan vi inte ha lösspringande hundar i skogen eller plocka bär och svamp utan handskar. Bären och svampen kan inte förtäras utan koka dem först. Genom att bara skölja kan man inte vara helt säker på att alla eventuella maskägg är borta. Dessutom tål äggen att frysas så det går inte heller.

För det andra, för att återgå till saken. Vilka människor har möjliggjort att SVA årligen kontrollerar ca 300 rävar för att kunna upptäcka denna parasit? Och vilka ställer nu upp och skickar in flera hundra rävar när de första smittade rävarna hittats? Jo, jägarna. Dessutom är det jägarna som står för de flesta och det mesta av viltvårdsåtgärderna i vårt avlånga land. Vi sätter ut saltstenar, stödutfodrar när det är nödvändigt, anlägger viltvatten, ser till att predationstrycket inte blir för högt. Dessutom är det jägare som i ur och skur åker ut och gör eftersök på trafikskadat vilt. Vi ser till att vi får en hållbar beskattning av våra viltstammar som bland annat ger ekologiskt viltkött. Genom jakten bidrar vi även till att det blir färre viltolyckor och mindre betestryck på ungskog. Jägare hjälper också till vid inventering av vilt, vi samlar in björnspillning, skickar in avskjutningsrapporteringar, älgobs med mera.
    Hur skulle det se ut i våra svenska skogar om alla jägare la bössan på hyllan och istället låg hemma på sofflocket? Nu var det ju ett tag sedan jag såg detta på tv:n men  jag tycker nog att den där morgonpanelen borde ha lite mer kött på benen innan de börjar skratta och håna jägare som jagar maskar.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s