EU och vargjakt

Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, WWF och Djurskyddet anmälde Sverige till EU- kommissionen efter licensjakten på varg 2010. Kommissionen har kommit fram till att Sverige bryter mot EU:s naturskyddslagstifning.Vad jag har förstått är det fyra punkter som kommissionen kritiserar:

1. Licensjakten. Direkt varför de motsätter sig jakten är diffust. Vargstammen i Sverige ökar även fast vi infört licensjakt.
2. Kommissionen vill se åtgärder för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Denna diskussion pågår för fullt och man har även flyttat vargar i syfte att minska inaveln under våren så denna punkt borde vara löst.
3. Kommissionen anser att Sverige behöver en förvaltningsplan för varg. Det är ett rimligt krav.
4. Sista punkten handlar om att Sverige inte kan ha ett ”tak” för vargstammen.

Sverige har till den 17 augusti på sig att förklara och motivera den svenska licensjakten på varg. Efter den 17 augusti avgör miljökommissionären Janez Potocnik om han tänker dra Sverige inför EU-domstolen eller ej. Om en stämning lämnas in kan det innebära att EU sätter stopp för den svenska licensjakten på varg. Men om en stämning lämnas in bör man ta i beaktande att domstolen då gör en helt ny utredning och det är omöjligt att veta eventuell utgång.
   Förra veckan besökte delegater från EU kommissionen Sverige för att studera den svenska vargförvaltningen. Representanter från Jägareförbundet, LRF, samerna, fäbodbrukarna och även en representant från jakthundklubbarna träffade kommissionen för att delge sin syn på vargproblematiken. Jag hoppas att det gick bra och att kommissionen tog till sig vad som sades.
   Mest av allt bävar jag för vad det innebär att EU kan besluta hur Sveriges rovdjurspolitik ska se ut. Det är helt enkelt inte klokt och väldigt oroande (men så var jag emot EU från första början och det står jag gärna för). Det är viktigt att vår regering tar strid för vår rätt att själva bestämma över vår vargförvaltning. Jag anser att rovdjursförvaltningen bör ske lokalt i största möjligaste mån och inte långt ute i periferin av några ämbetsmän/kvinnor i Bryssel. Jag önskar en rovdjursförvaltning med hänsyn till rovdjuren men också, i betydligt större utsträckning än i dagslaget, en förvaltning med hänsyn till de människor som lever i de områden där rovdjuren finns.

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s