Tallen

Tallen är heter en Ica-butik här i Vilhelmina. Jag undrar om det inte är samma tall som denna som pryder den gamla ytterdörren. Fotot tog jag en höstmorgon nu i år, när jag var på väg hem till byn för att jaga.

Kort fakta om tallen
Tallen är näst efter granen vårt vanligaste barrträd. Stammen som vid gynnsam växt blir mastlikt, rak och kvistfri ända upp till barrkronan. Tallens barrdräkt är mera grå- eller blågrön än granens. På stammens övre hälft har tallen en gulröd bark. Tallen kan bli mycket gammal. Den äldsta tall som påträffats i Sverige var 757 år gammal. Tallen kan nå en höjd av drygt 40 meter och få en stamomkrets på över fyra meter.
Tallen har en så kallad pålrot och trivs på nästan all slags mark. Eftersom tallens rotsystem är djupare och grönkronan mindre än granens är tallen mer stormast än granen. Allra bäst trivs tallen på varm, torr, mager jordmån till exempel morän- eller krossgrus. Lingon och renlav är karaktärsväxter för den högväxta, ljusa tallskogen.

På myrar blir tallen dvärgartat liten och kallas martall. En sådan kan fortfarande vid 50 års ålder vara endast av manshöjd och ha en stam som inte är grövre än en vanlig spatserkäpp. I folktron tänkte man sig att maran hade ridit trädet, vilket kan förklara namnet. Även i skärgårdsmiljö förekommer martallar. Till skillnad från martallar i myrmark är dessa påtagligt formade av vind och är ofta mycket lågväxta, så kallade kryptallar.

Nya årsskott, tallstrunt, kan ätas från maj till juni. Av barren och den gröna innerbarken kan man göra en c-vitaminrik dekokt. Mjuka rötter från unga tallar, som är mindre än 50 centimeter höga, kan ätas efter kokning. Förr användes även innerbarken till barkbröd. Kådan är antiseptisk, antibakteriell och är även effektiv mot vissa svampinfektioner. Torkad tallkåda mals till pulver och blandas med alkohol. De aktiva ämnena i kådan löses i alkoholen och lösningen kan silas efter ett par veckor. Tallkåda var förr en av de aktiva ingredienserna i deodorant. Tallbarrsolja kan utvinnas igenom ångdestillering av tallbarr och har liknande egenskaper.
Tallens avverkas normalt vid 90-150 års ålder. Virke från tall kallas furu. Furu är fastare och hårdare än granvirke och är genom sin kådhalt mycket hållbart, särskilt tallens kärnved (källor: wikipedia, skogsservice.se, denvirtuellafloran.se)

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s