Fjälltolta


Fjälltolta/Järja, Lactuca Alpina

Den som lever i fjällnära miljö vet naturligtvis vad fjälltolta är, den kallas ibland även för Järja. Fjälltolta är en korgblommig växt med blåvioletta blommor som blommar juli-augusti. Stjälkarna kan bli nästan två meter höga och de växer ofta i täta bestånd. Hela växten innehåller en vit mjölksaft som är mycket besk. Jag har läst någonstans att björnar gillar att äta tolta, och om korna åt den blev mjölken besk. Till människoföda användes toltan förr till något som vi kallar gompa. Då använde man sig av främst unga blad och stjälkmärgen som fick hettas upp tillsammans med Ängssyra och Fjällkvanne/Angelikstutn´. När bladen blivit mjuka fick växtmassan fick kallna och hackades sedan upp. Därefter slog man på tjockmjölk eller långfil och blandningen sattes undan för att syrningen skulle ske. Efter syrningen (vet inte exakt hur lång tid det tar) åt man blandningen med mjölk eller grädde, samerna använde förstås renmjölk. Jag har inte smakat eller gjort detta själv men farmor säger att det är väldigt beskt…Kanske något att testa i sommar. Har ni ätit gompa?

4 tankar på “Fjälltolta

 1. Har inte ätit gompa, däremot experimenterat med fjällkvanne (angelica archangelica) som brännvinskrydda. De bästa varianterna blir antingen på själva blomman eller på roten (riven). Blad och stjälk är inte så roliga. Vi har tom en gammal visa om just kvanne:

  Ljuva Angelica, ljuva Angelica
  Svår är vår brännande törst
  Ljuva Angelica, ljuva Angelica
  Helan den tager man först

 2. Jajamen, minns inte att jag tyckte det var gott. Men ska prova igen… är säkert supernyttigt ;). Hur saltar du tör-kött? Torrsaltar du eller lägger i lag? Tacksam för tips inför tork-säsongen. :).

 3. Jag har ätit gompa, och kan inte säga annat än att det var mycket speciellt och inte likt något annat. Ingen favorit…jag äter det nog inte igen.
  Har läst lite här på din blogg och den är fantastisk! Så inspirerande! Tack!
  Tycker det är trevligt att läsa om kvinnor som jagar, och om jakt med tikar, för oftast så är det bara hanhundar.
  Kameran kommer nog att få hänga med betydligt mer i fortsättningen, för jisses så kul med alla fina bilder!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s