Svampar

Är det något jag önskar att jag var bättre på så är det svampar. Jag kan bara de allra vanligaste sorterna och jag plockar bara taggsvamp och kantareller. Soppar tycker jag oftast ser så maskätna ut på undersidan…Men man kan ju alltid bli bättre. Den här svampen är lättast att känna igen av alla så klart. Flugsvamp användes förr som medel mot vägglöss och att man kan få hallucinationer, kramper och illamående om man äter dem -vilket man naturligtvis inte ska göra…

12 tankar på “Svampar

 1. Soppar brukar jag alltid skära lite i för att dubbelkolla om de är maskätna även innuti. Typ rensa dem på plats. Är jag osäker brukar hålla dem mot läppen eller tungan och kasta de som är är skarpa (gäller soppar). Skivlingar är jag försiktigare med. Bara ett fåtal jag vågat ta hem. Men å andra sidan har man lätt kunnat fylla frys och skåp med kantareller (gula + tratt) och trumpetsvamp de senaste åren.

 2. Jag lärde mig mycket av min Mor som var duktig på svampar. Men jag har även kompletterat upp mitt kunnande med Svampguiden på nätet. Himla bra sida med bra bilder från olika vinklar på svamparna. Forum där man sända in bilder och fråga vad det är för svamp. Det kommer svar direkt. Många är duktiga på svampar i Sverige eller andra tips om svampar. Kolla den.

 3. Svampplockning ÄLSKAR jag efter jakt o fiske. Det är ett ganska så nytt intresse för min del, men det finns så många bra böcker och så mkt information på nätet, så det är nästan intill omöjligt att plocka en flugsvamp istället för en kremla =) Att plocka maskfria svampar betyder att man skall vara ute i tid! Då brukar man klara sig från mask. Även att lägga svampen på tidningspapper i en svamptork eller torrt ställe ger effekt! Jag har klarat mig från mask i båda fårticka och blodriska genom att vara ute i tid….men ibland hinner annat före och då hinner masken före :-/ Ha en fin kväll =)

 4. Det där med svampplockning ahr inte blivit min grej, jag tycker det känns för svårt att veta vilka svampar som är ätliga eller inte.

  Kommer föresten att besöka Vilhelmina den 17 mars ska dit på ett årsmöte med Jagareförbundet i Västerbotten, måste ju åka då jag är nyvald som ordförande för Skelleftebygdens jaktvårdskrets.

 5. Kollar varje dag om det blivit något nytt inlägg i bloggen. Hoppas den snart kommer igång igen.
  Kramar från Jenny

 6. Hej! Nu var det länge sedan du skrev något här, vilket jag saknar eftersom din blogg hör till en av de jag läser regelbundet. Så jag skriver nu bara för att peppa dig, inte för att du ska få dåligt samvete:-) Du skriver så bra och har ofta fina bilder.

  Hoppas allt är bra med dig och att du får något bra tillfälle att jaga lite lo.

  Hälsningar//Anna-Maria

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s