Älskade kött

För några veckor sedan rapporterade media om Jordbruksverkets eventuella planer på att införa en så kallad köttskatt för att minska köttkonsumtionen. Det ledde så klart till många upprörda reaktioner. Jag stötte på flera stycken som påpekade det idiotiska i detta och som sedan höjde på ögonbrynen när jag svarade att jag inte vet om köttskatt är lösningen men det är bra att vår överdrivna köttkonsumtion diskuteras och rent av ifrågasätts.

– Men du är ju jägare! fick jag till svar av en. Ja, jag är jägare. Bland annat för att få tillgång till ett av de mest ekologiska kött som finns. Jag vet att om jag vill äta kött måste ett djur dö. Och det känns bra mycket bättre om jag vet att det djuret levt ett fritt och naturligt liv och att jag kanske till och med har dödat det själv. Än att djuret vuxit upp på en stor farm i Brasilien på en plats där det en gång i tiden var regnskog (en stor del av den regnskog som avverkas, avverkas för att ge plats åt djurhållning). Ett djur som stått på ett cementgolv en stor del av sitt liv och som matats med soja och majs och antibiotika. Som sedan slaktas i ett slakteri utan några speciella djurskydds- eller djurhållningsregler och människorna som arbetar där har undermåligt betalt och inte en aning om vad arbetsplatssäkerhet är för något. Kött som sedan fraktas i stora fartyg (säkerligen väldigt miljövänliga) och sedan i lastbil för att slutligen hamna i butikens köttdisk.

Jag respekterar och förstår människor som inte kan eller vill döda ett djur men äter man kött måste man begripa att det är en bit av ett dött djur på tallriken! Djuret har dött för att du ska kunna äta det! Jag har svårt att förstå människor som är emot jakt för att det är synd om djuren men samtidigt kan köpa hamburgare på McDonalds. Hur synd om är det inte om de kor (i en burgare kan det finnas spår av upp till hundra olika kor) som hamburgaren är gjord av? Jag ser ingen riktig logik i resonemanget. En person jag pratade med ansåg att det var helt okej eftersom kor föds upp till att bli mat men älgar däremot föds till att leva fria…Enligt det resonemangen var det mycket bättre att äta fläskfilè från Danmark eller oxfilè från Sydamerika. Ja, vad säger man? Tydligen är det skillnad på djur och djur. En ko som får leva ett onaturligt och konstlad liv i massproduktion som bidrar till allehanda miljöföroreningar är det helt okej att äta men en älg som fått springa fritt och dö för en jägarens kula är det synd om. Och skytten är så klart en blodtörstig nöjesjägare och allra helst skulle älgen förstås ätits upp av vargar istället…

Hur många har inte undrat hur vi kan ha grisar som vi matar och sköter om och sedan slaktar och äter upp? Men det är ju självklart, brukar jag säga. Jag vet att våra grisar har haft det bra och de fått vettig mat, mestadels gammalpotatis, frukt och annat matavfall. Vill jag äta fläskkotletter är det det bästa alternativet. Jag är lyckligt lottad som inte behöver eller vill köpa kött i butik men det är också ett medvetet val. Hur tror du din coop-extra falukorv haft det?

Den djuretiska aspekten av vår köttproduktion och konsumtion är viktigt men det finns många andra precis lika viktiga anledningar till varför vi bör äta mindre kött och tänka efter vilket kött man köper. Vi måste äta mindre kött för att jordens resurser ska räcka till åt alla. Till exempel, för en nötstek på 4 kg går det åt 15 000 liter vatten. Det är lika mycket vatten som om du skulle stå i duschen i ett år! Och flera miljonermänniskor lider brist på rent dricksvatten! Vi i västvärlden måste även äta mindre kött för att minska utsläppen av växthusgaser. Många människor skrattar åt att fisande kor bidrar till växthuseffekten, men det är allvarligt. Kor fiser inte bara utan de rapar också metan, vilket är en farligare växthusgas än koldioxid. Sammantaget bidrar köttindustrin till mer utsläpp av växthusgaser än jordens samlade fordonstrafik. Avfallet från köttindustrin medför allvarliga miljöproblem och bidrar bland annat till övergödning och förorening av vattendrag och hav. Det gröna slemmet, algerna, som gör att barnen inte kan bada i havet och att det blir syrebrist i vattnet, beror bland annat på avfall från köttindustrin (konstgödsel, kobajs, höns- och grisskit och urinämnen).

Det är vettigare ur både klimat-, djur- och hälsoperspektiv att till exempel köpa svenskt KRAV-märkt kött eller ännu bättre viltkött istället för de billigare och importerade alternativen. I vissa fall är det bättre att äta dyrt och vid färre tillfällen än att äta billigt och ofta, och i fallet kött stämmer det väldigt bra. För den som vill veta mer rekommenderar jag att läsa Jordbruksverkets rapport eller varför inte se denna film som SVT visade häromkvällen: Älskade kött.IMG_0765                                  Älgkött -naturligt, gott, hälsosamt och ekologiskt!

11 tankar på “Älskade kött

  1. Spännande att även du tog upp detta, precis som mitt inlägg idag =) Såg programmet igår och grät. Tycker det är fruktansvärt! Att människan godtar detta!? Vi är det mest ondskapsfullaste varelse på denna jord!

  2. Instämmer rakt av. Har själv haft uppe detta några gånger i min blogg. Det sjuka är att vi faktiskt måste förklara varför vårt viltkött (eller egna grisar/lamm/kaniner/whatever) är så mycket bättre än industrikött och inte bara några gosedjur som vi har för skojs skull utan som ett medvetet val/ställningstagande.

  3. Hej! Dina synpunkter på köttmarknaden är toppenbra och delas säkert av de flesta. Fortsätt med
    Dina träffsäkra synpunkter på det mesta Du engagerar Dej i. I mej har Du en pålitlig suporter
    som med största intresse följer Dina inlägg av alla slag.

  4. Måste säga att du skriver fantastiskt bra. Beundrar ditt sätt att på ett enkelt och insiktsfullt sätt beskriva verkligheten. Instämmer i dina tankar . Kanske kommer du i framtiden att även skriva någon bok.

  5. Hej!
    Jag är jägare liksom du och jag tror att vi verkligen delar åsikter i ”kött-frågan”.
    Men jag har senaste tiden funderat på en grej och tänkte höra hur du resonerar kring detta.
    Många jägare, inklusive mig själv, har hundar och de ska ju också ha mat. Men var ifrån kommer egentligen köttet i hundmaten? Hur har de djuren haft det? Finns det ens ekologisk hundmat? Känns svårt att ”skryta” med att man äter det mest ekologiska köttet när man ger hundarna ”vad-som-helst-kött”.
    Du får INTE tolka detta som ett påhopp eller pekfinger! Jag undrar bara om du har koll på dessa frågor och hur du tänker kring det eftersom jag själv inte riktigt vet hur jag ska ställa mig till detta…

    • Hej Moa!

      Intressant fråga och den är helt berättigad! Visst jag tänkt på vilket slags foder och mat vi ger våra hundar. Inte bara för att vi vill att våra hundar ska få bra och hälsosamt foder utan också för att vi helst vill veta vad fodret innehåller för slags kött. Vi ger våra hundar i stort sett uteslutande köttfoder. Torrfoder/hundkulor innehåller mycket spannmål vilket egentligen inte är naturligt för hundar att äta, sedan kan man ju undra vilket kött som mals ner och används i kulorna. Sedan vi övergick till enbart köttfoder har hundarna finare päls och det blir mindre hundspillning i hundgårdarna. Köttfodret vi ger är i största utsträckning eget avfall från älgjakten. Vi brukar mala ner kött och hinnor som skär bort till hundfärs, vi brukar såga upp älgbenen (de ben som inte blir kokben) i lämpliga bitar och frysa in. Och vi har även turen att få tag på älgskallar som vi ger dem. För en jämthund räcker en älgskalle i minst 3 dagar och då har de dessutom något att roa sig med medan de äter. Just nu mumsar våra hundar på rester från en trafikdödad älgkalv. Ifjol hade skk:s tidning hundsport en intressant artikel som en veterinär hade skrivit om fördelen med att ge hundarna ”köttfoder”. Avfallet från älgjakten som vi ger till hundarna brukar räcka i 6-7månader per år. Men då återstår det några månader och då brukar vi ge dem foder från fodax (färskfruset helfoder med nöt 43%, kyckling 40%, 7 % spannmål, vitaminer, mineraler, kalk). Jämför exempelvis med Best in Shos lamm och ris som innehåller: Ris, torkat lammkött, majs, fullkornskorn, animaliskt fett, hemoglobinpulver, sockerbetsfiber, majsgluten, linfrö, potatisprotein, äggulepulver, Profeed® (frukto-oligosackarid), mineraler, vitaminer.
      Det står att Fodax endast använder svenska råvaror men det är inte ekologiskt. Så visst har du en poäng! Jag vet inte ens om det finns ekologisk hundmat? Men jag tycker att oavsett om man har hund eller inte och vad man nu ger dem för foder så bör man välja att äta ekologiskt svenskt kött, gärna viltkött för egen del. För även i det lilla så påverkar man och som jag skrev i inlägget -många bäckar små…

      • Låter kanonbra! Nästa jakt ska jag absolut se till att mer ”avfall” tas till vara på åt hunn! 🙂 Bara en sak jag tänker på nu..får hundarna i sig tillräckligt med fett? Våran Arox blev jättesmal under årets jakt och vi fick råd från veterinären att hundar bör äta foder med minst 30% fett under tiden de jagar som mest. Vi köpte då Royal canins variant med mycket fett och märkte en himla skillnad på honom! Mycket piggare och orkade mycket mer! Med tanke på att älgkött inte innehåller så mycket fett, har ni då nåt extra ”fettillskott” till era hundar eller känner du att de klarar sig på det ni tar till vara på från jakten?

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s