Älgjakt med ledhund

jaktmedledhundNi som läser min blogg kanske känner igen den större bilden på omslaget på denna bok. Fotot tog jag i höstas en av de sista dagarna på älgjakten och jag skrev att vissa jaktdagar minns man mer än andra. Visserligen är detta en bok om ledhundsjakt och jag jagar själv endast med löshund. Vilken jaktform man föredrar anser jag att man får bestämma själv, det finns inget som är ”rätt” eller ”fel”. Men intresset för ledhundsjakt blir allt vanligare på grund av ökad rovdjursförekomst. Det är inte många jägare som vill riskera livet på sin jaktkamrat genom att släppa den lös i marker där det finns varg. Boken är skriven av den erfarne jägaren och hundmänniskan Björn Ahlstedt. Den ges ut av bokförlaget Settern och finns snart i butik. Boken tar upp allt från valpval, via socialisering, grundlydnad, skogsvana, ledhundsträning och jaktprov, fram till ledhunds­championat och jakt.

Ledhundsjakt ställer höga krav på både hund och jägare. Vid ledhundsjakt går jägaren med ledhunden i band, helt tyst. Hund och förare utgör ett samspelt ekipage. Hunden använder luktsinne, hörsel och syn för att lokalisera älg och leder hundföraren, skytten, fram mot älgen. Detta sker under tystnad. Hunden får inte skälla, gnälla eller flåsa ansträngt och föraren måste vara mycket skicklig på att smyga. Med sitt kroppsspråk förmedlar hunden när den är nära älgen. I detta läge ska jägaren, om det behövs, lägga hunden, för att själv kunna komma i skottposition. All kommunikation mellan förare och hund sker via tecken och kroppsspråk. Visst är det rätt fascinerande att våra älghundar också framgångsrikt går att använda på detta sätt!

4 tankar på “Älgjakt med ledhund

  1. Karl Henry Lundin var ju ledande vad gäller ledhundsjakt en gång i tiden, intressant att läsa hans gamla böcker 🙂 Krävs en del av både hund och husse/matte.

  2. Fin omslagsbild. Boken ska jag köpa till ett av biblioteken jag jobbar på. Där är det jakt, fordon och maskiner som gäller bland faktaböckerna för stora och små låntagare.

  3. Trevligt reportage om Er i JJ =) Jag föredrar nog löshundsjakt, men det är som du säger en smaksak och som Majsan skriver, det kommer nog att bli allt vanligare, med tanken på vargen =/ Ha en fin kväll!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s