För rätt så länge sedan fick jag höra att sprängtickan används som medicinalväxt i Sibirien och att den även är högt skattad av Nordamerikas indianer. Jag tänkte inte så mycket mer på det förrän vi läste om sprängtickan i en jakttidning. I höst har Nils hittat mycket sprängticka och även jag har tagit reda på det jag sett. Jag sökte på internet om sprängtickan och jag hittade faktiskt några vetenskapliga studier som visar att det finns en del sanning i sprängtickans nästan overkligt goda medicinska egenskaper men det finns också studier som visar att överkonsumtion kan vara skadlig för lever och njurar och den har en viss blodförtunnande effekt. I vilket fall verkar det behövas mer forskning gällande chaga och det vore intressant o att ta del av.
Sprängticka är en parasitisk svamp som växer på björkar och alar i kallare klimat. De svarta hårda knölarna på björkstammar har nog många sett. Det är sprängticka, Inonotus obliquus, som har angripit trädet. Sprängtickan är tillsammans med fnöskticka och eldticka den vanligaste rötsvampen på björk. Det som utmärker sprängticka eller chaga är den mörka nästan svarta räfflade ojämna ytan. Det ser nästan ut som om barken förkolnat. Ytan är ojämn och knottrig och det är inte alltför svårt att bryta loss små bitar. Inuti är sprängtickan brungul, porös och nästan lite svampaktig. Sprängtickan är en rätt aggressiv parasit på levande träd. Sporerna fäster sig i tidigare skador på trädet och växer sig sedan fast. En sprängticka kan sitta på trädet i 15-30 år innan trädet slutligen dör av svampen.
Chaga har använts i Ryssland som folkmedicin sedan 1500-talet. Te gjort på chaga används som botemedel för en rad olika åkommor så som magkatarr, diabetes, magsår, psoriasis, tuberkulos och cancer. Chaga innehåller betulinsyra (mot tumörer, infektioner), polysackarider (bra för immunförsvaret), melanin (förbättrar hår, hy och naglar), mineraler och aminosyror. Chaga innehåller mängder med antioxidanter och har ett otroligt högt ORAC. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.
Exempel på ORAC-tabell
chaga 36,557
havtornsbär 258,1
plommon/sviskon 58,9
granatäpple 33,7
russin 28,9
blåbär 24,5
björnbär 20,8
grönkål 18
tranbär 17,9
vitlöksklyfta 16,9
jordgubbar 15,7
spenat 12,9
ångkokt spenat 9,3
broccoli 9,1
Om du hittar en sprängticka så såga eller skär loss den från björken (observera att markägarens tillstånd behovs om trädet är levande). Ta inte bort den svarta delen då den innehåller melanin. Det är viktigt att torka svampen för att den inte ska mögla. Jag brukar skära svampen i mindre bitar ca 3-4cm i diameter och torkar i ugn på svagvärme 50-60 grader i ca 8h. Chaga ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Vid användning kokar jag två bitar med 1,5-2 liter vatten i 60 minuter. Vattnet ska sedan se ut precis som te. Sedan slår jag bara i teet genom en sil och sedan är det färdigt att dricka. Teet kan med fördel användas värmas upp igen eller användas i smoothie eller dylikt. Det går att koka te på samma chagabitar så länge som de avger färg. Chaga smakar inte så mycket, lite svamp och skog bara. Vissa säger att det finns lite vaniljssmak i den. Själv brukar jag använda lite vanligt te som bas och tillsätta ca 5ml chaga i teet.
Jätte bra skrivet, jag brukar också dricka Chaga te och tycker det är väldigt gott.
Reblogga detta på Fredrika.
Pass upp bara för bequrell i sprängticka ,den kan innehålla väldigt höga halter..
Kan du berätta mer om det andreas, alltså att det skulle kunna vara höga halter. Dock är enheten becquerel till för låg strålning. Ska det t ex vara cesium från Tjernobyl? Tror väl inte faran är så stor (menskulle inte ta någon chaga eller något annat från Furuvik söder om Gävle förstås. Och märkligt att lav i Norrland fortfarande kan ha så mycket).
Jag bruka dela chagan i ganska små bitar. Det torkar bra i rumstemperatur. Jag lägger det i vatten och dricker så länge det ger färg.
”Te gjort på chaga används som botemedel för en rad olika åkommor så som magkatarr, diabetes, magsår, psoriasis, tuberkulos och cancer.”
Som botemedel mot cancer?
Wow!
Måste vara en medicinsk världssensation, för varken läkare eller vetenskap har då hört talas om det!
Det säger mer om läkarna och vetenskapen än om Sprängtickan, tycker jag 🙂
Man kan växtfärga på den . Svag brun färg på ull garn betat med alun.
Hej!
Chaga te var super god. Jag själv dricker det varje dag.
Jag har en fråga. Hoppas jag kan får den svara snart som möjligt. Så här jag hittade en Chaga svamp på ett dött björk träd. Går det bra eller inte bra använda det? Kan nån svara till mig. Tack!
Chaga svamp på döda träd kan innehålla parasiter och mögel. Chagan dör ju efter att trädet dött och förlorar sina välgörande egenskaper.
Är trädet dött så är även svampen död
Jättebra inlägg. Jag är nybörjare på chaga och har precis skördat mina första bitar. Jag har några frågor som jag hoppas få hjälp med:
1. Jag har nu torkat 2-3 cm bitar i ugn på 50 grader i 6 timmar. Vad är hållbarheten på dessa om de förvaras mörkt i rumstemperatur?
2. Jag har tänkt koka te på chagabitarna, men även mala ner en del av chagan till pulver. Någon som har tips på hur man lättast maler chaga? Vad ska man använda sig av?
3. Hur kokar ni era chagabitar? Jag har läst mig till att man lägger bitarna i 1-1,5 L vatten kvällen innan, det får dra under natten, sedan värmer man upp till 75 grader och låter stå en timme. 75 grader just för att vissa ämnen ”kokas bort” om man kokar till 100 grader.
Finns det några aktuella mätningar av Cecium sprängticka.