Lingon -ett superbär?

Det bär som jag äter och plockar allra helst är lingon (Vaccinium vitis-idaea). Lingon är så användbara, till exempel till lingonvatten, lingondricka, lingonsmoothie, lingonsylt, lingongelé, rårörda lingon m.m.  Och inte blir man kladdig eller missfärgad om fingrarna när man plockar och rensar! Hittar man desutom ett bra lingonställe ”ränt” det till fort i hinken. Jag äter lingon varje dag till frukost, allra helst i smoothie eller så strör jag lingon över gröten tillsammans med honung. Så det gäller att stå i och plocka det jag kan! Idag gick det i alla fall inte så värst bra med en liten bäbis på 9 månader som inte ville sova och när hon väl sov klev jag rätt in i ett ilsket jordgetingbo. Som tur var blev jag endast stucken i ringfingret och fick av mig vigselringen innan fingret svullnade upp!

Lingon innehåller flera vitaminer framför allt vitamin C, E och K samt mineraler bland annat fosfor, järn, kalium och kalcium. Lingon innehåller också stora mängder naturligt konserveringsmedel (bensoensyra) så man behöver inte tillsätta extra tillsatser när man gör sylt eller saft.
Traditionellt har lingon använts mot olika åkommor. Bland annat som febernedsättande medel och mot urinvägsinfektioner. Lingon innehåller tanniner (garvämnen) som enligt en studie publicerad i British Medical Journal är verksamma mot urinvägsinfektion. Lingon innehåller faktiskt mer tanniner än tranbär.

2014 kom en svensk studie som gjordes i Lund av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och Lovisa Heyman-Lindén. Studien gjordes på möss som delades in i grupper och fick en fet kost med tillägg av olika sorters bär. Det visade sig efter tre månader att de möss som fått lingon till maten hade ökat mindre i vikt, hade lägre blodsockervärden, lägre inflammation i kroppen, var mindre insulinresistenta samt att fettvärden och kolesterolvärden i levern var lägre än i kontrollgruppen. Mössen fick 1/5 av kosten i form av lingon, vilken är en orimlig mängd för en människa att äta och det finns än så länge inga studier på människor. Men forskarna som gjorde studien äter lingon som aldrig förr och allra helst färska eller frysta utan socker. Forskarna tror att lingonens goda egenskaper bland annat hänger ihop med bärets höga halt av polyfenoler. Polyfenoler är (kortfattat) det som ger frukt och bär deras färg, doft och smak.
Flera studier visar att ett högt intag av polyfenoler kraftigt minskar risken av att dö i förtid och enligt WHO beror var tredje kranskärlssjukdom, var tredje magcancer och var tionde stroke på att vi äter för lite frukt och grönt.

Läs mer om den svenska studien här.

Lingonsmoothie
Här är ett recept på lingonsmoothie som barnen tycker mycket om (receptet brukar räcka till 3-4 pers):
3dl mjölk
2dl vaniljyoghurt
2,5dl frusna lingon
1 1/2 msk riven ingefära
1 banan

Själv föredrar jag denna variant:
3,5 dl havremjölk
2dl frusna lingon
1 ½ msk riven ingefära
2msk honung

Så ut i skogen och plocka! Glöm dyra superbär som finns i diverse hälsokostbutiker. Kanske är det så att vi har det bästa alldeles bakom knuten!

Kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s